Zonnepanelen en je brandverzekering

Zonnepanelen brandverzekering

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, zijn die dan automatisch verzekerd in je brandverzekering? En moet je je verzekeraar verwittigen wanneer je zonnepanelen hebt?

Zijn zonnepanelen verzekerd tegen brand- en stormschade?

Wat als er iets misgaat? Een fikse storm teistert je zonnepanelen, er ontstaat een brand in je woning die je zonnepanelen onherstelbaar beschadigt, …

Weet dat zonnepanelen quasi altijd en standaard verzekerd zijn in de brandverzekering voor je privéwoning. Op die manier genieten je zonnepanelen bescherming tegen:

  • schade door brand, rook of roet
  • schade door sneeuw, storm en hagel
  • glasbreuk

Je brandverzekering dekt bovendien ook steeds de schade die je zonnepanelen mogelijk aan of bij anderen veroorzaken. Bijvoorbeeld als een zonnepaneel loskomt van je dak, tegen de woning van je buren vliegt en zo die woning beschadigt.

Kun je zonnepanelen verzekeren tegen diefstal?

Hoe raar dit ook mag klinken, zonnepanelen zijn wel vaker het mikpunt van gespecialiseerde dieven(bendes). Wat als ze je zonnepanelen stelen terwijl jij bijvoorbeeld met vakantie bent?

Zonnepanelen maken deel uit van je woning en dus zijn ze automatisch meeverzekerd in je brandverzekering. Belangrijk is dus dat je de waarde van je zonnepanelen mee laat opnemen in de totale verzekerde waarde van je gebouw.

Verwittig je best je Plus++makelaar als je zonnepanelen hebt?

Absoluut! Zodra je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, is het zaak je vertrouwde Plus++makelaar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen!

Geef ook door hoeveel je zonnepanelen precies hebben gekost. In bepaalde gevallen moet de maatschappij dit bedrag aan de verzekerde waarde van je gebouw toevoegen. Je Plus++makelaar doet dan uiteraard het nodige en geeft je steeds het best passende advies.

Geldt er een franchise bij schade aan je zonnepanelen?

Heb je schade aan je zonnepanelen, dan zal de verzekeraar bij het betalen van de schadevergoeding de normale franchise in je polis toepassen. Die kan verschillen, afhankelijk van je verzekeraar en de gekozen opties in je contract brand.  Bij twijfel, aarzel niet je makelaar te contacteren, hij geeft je graag meer gedetailleerde info.

Moet ik een extra verzekering nemen bij de leverancier van de zonnepanelen?

Sommige leveranciers van zonnepanelen bieden zelf een verzekering aan. Gaat het over brand, storm, glasbreuk of elektriciteitsschade, dan moet je die extra verzekering niet nemen. Je geniet via je brandverzekering dan al de nodige bescherming.

Een verzekering voor extra garantie kan wel nuttig zijn.

Met dank aan Baloise

Deel dit met uw vrienden