Stormweer op komst? Voorkom schade aan je huis en tuin

Stormweer op komst

Bij hevig stormweer waait de wind 80 kilometer per uur of meer. Neem je voorzorgen om je huis en tuin te beschermen. Waterschade of schade door wind of hagel kun je missen als kiespijn. Wij geven je enkele tips om schade bij stormweer te voorkomen.

Schade voorkomen bij stormweer? Volg onze tips!

  • Onderhoud je woning

Voorkom stormschade door je woning te onderhouden. Een losse dakpan, een defecte dakgoot, een overhellende boom? Grijp tijdig in. Neem indien nodig contact op met een werkman voor dringende herstellingen aan je woning .

  • Doe een check-up voor je op vakantie vertrekt

Doe altijd een check-up van je woning vooraleer je op vakantie vertrekt. Zo kom je na stormweer niet voor verrassingen te staan bij thuiskomst.

  • Sluit de ramen

Het is een slecht idee om de ramen in je huis open te laten, zeker als je thuis vertrekt. Ook kiepstand raden we af, want een kier is al genoeg om tijdens stormweer waterschade op te lopen. Een doorweekt stuk muurpleister of vochtige plekken op het plafond, daar wordt niemand blij van. Op zich is dat geen drama, maar een herstelling – pleisteren en schilderen – brengt veel rompslomp met zich mee. En wat als je inboedel beschadigd geraakt? Je zou toch niet graag hebben dat het regenwater via de dakkoepel langs het plafond en op je geliefde keukentafel loopt. Vintage teak uit Zweden! Of stel je voor dat de wind die door het openstaande keukenraam naar binnen waait die dure vaas op het salontafeltje omverblaast. Was het een erfstuk, dan breekt je hart vast een beetje mee.

  • Safety first

Liep je stormschade op aan je dak? Klim tijdens stormweer nooit zelf het dak op. Liever een natte zolder dan een verongelukte eigenaar. Blijf binnen, sluit ramen en deuren en bel de brandweer.

  • Informeer je bij je makelaar

Informeer bij je makelaar  naar de dekkingen en waarborgen van je woonverzekering die van toepassing zijn bij stormweer. Hij of zij kan je ook preventieve tips geven over je nieuwe zonnetent, terrasoverkapping of veranda.

Laat je niet verrassen door stormweer

Stormweer kan snel opsteken en verrassend hevig tekeergaan, maar helemaal onverwacht komt het toch ook weer niet. Wordt de lucht op een zwoele dag plots pikdonker? Dan weet je dat een kletterend onweer kan losbarsten. De meeste mensen volgen de weerberichten of ze hebben een app op hun smartphone die het weer voorspelt. Via sociale media als Twitter kun je ook de berichten van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken volgen.

Is jouw tuin klaar voor zwaar stormweer?

Is er stormweer voorspeld? En ben je thuis? Hou dan een oogje in het zeil. Tuinstoeltjes, een barbecuestel, een parasol of een trampoline kunnen tijdens stormweer beschadigd geraken of net zelf veel schade veroorzaken. Je wilt niet meemaken dat een tuinstoel dwars door het glas van je veranda vliegt. Of nog erger, door het glas van de veranda van de buren.

Neem daarom voorzorgsmaatregelen en berg de spullen in je tuin veilig op in de garage, in je huis of tuinhuis. Onder een pergola kan ook, maar maak dan alles stevig vast. Onder zo’n open constructie kan de wind lelijk huishouden.

Stormweer in België en jij bent op vakantie? Schakel je buren in!

Als je op verplaatsing bent of in het buitenland zit, heb je weinig aan die voorspellingen van stormweer. Doe daarom de moeite om je tuingerief veilig op te bergen voor je vertrekt. Achter slot en grendel, want dat houdt zowel dieven als regen en wind buiten. Heb je binnen geen plaats, maak dan ten minste je spullen vast, zodat ze niet kunnen wegwaaien. Je kunt ook een sleutel aan de buren, familie of vrienden geven. Zij kunnen je woning controleren en je in geval van stormschade informeren. Geef hun eventueel contactgegevens van personen (familie, vrienden, je makelaar) die in geval van schade meteen gebeld moeten worden. Een kapot raam of weggewaaide dakpannen moeten snel hersteld worden, om nog meer problemen of schade te voorkomen.

Deel dit met uw vrienden