Levensstijl: de belangrijkste gezondheidsfactor

Björn Simons

Björn Simons heeft als apotheker een hart voor de gezondheid van zijn patiënten. Om hen nog beter te kunnen begeleiden richting gezondheid, richtte hij in 2022 gezondheidscentrum Z+ Center op in Zwijndrecht. Want gezondheid gaat zo veel verder dan geneesmiddelen als quick fix. In het Z+ Center staat een multidisciplinair team klaar om de levensstijl van hun patiënten van a tot z in kaart te brengen en te optimaliseren, zodat ze vandaag, maar ook in de toekomst een gezond en energiek leven kunnen leiden. Wij spraken met Björn en vroegen hem naar zijn motivatie om de Vlaming gezonder te maken.

Medicijnen als quick fix

“De medicijnen die wij als apotheker aan onze patiënten verkopen, zijn vaak eerder een quick fix”, vertelt Björn Simons. “Wetenschappelijk gezien heeft levensstijl een veel grotere impact op je gezondheid, zeker op lange termijn. Zo’n 80% van de chronische klachten kan vermeden worden door je levensstijl tijdig aan te passen. Daarom wilde ik een stap verder gaan met de apotheek en ben ik in het pand ernaast een gezondheidscentrum begonnen samen met mijn echtgenote en 2 andere vennoten. Het is een plek waar verschillende actoren van de gezondheidszorg op een efficiënte manier kunnen samenwerken. Patiënten kunnen zo op één locatie terecht bij een bewegingsdeskundige, huisarts, psychologisch consulent, voedingsdeskundige, personal trainer… Multidisciplinair samenwerken is in mijn ogen de toekomst van de gezondheidszorg. Het verlaagt de drempel en verhoogt de kans op succes: patiënten terug gezond maken én houden.”

Ondersteuning richting een gezondere levensstijl

“Iedereen kan bij ons terecht: zieken, niet-zieken, mensen die gezonder willen leren leven, bedrijven… Vanuit de gezondheidszorg die we in de apotheek bieden, willen we onze klanten ondersteunen en inspireren naar een gezondere levensstijl. In het gezondheidscentrum kunnen we hen oplossingen op maat aanbieden.

Door je levensstijl te verbeteren, kan je op de lange termijn heel wat ziektes vermijden. Natuurlijk spelen ook brute pech en genetica een rol. Al vind ik dat mensen heel snel zeggen ‘dat zit in mijn genen, ik kan er niks aan doen’. Iets kan inderdaad voorgeprogrammeerd zijn in je genen, maar dat wil niet zeggen dat het sowieso tot uiting komt. Wat meer invloed heeft op je gezondheid, is de epigenetica: het effect van je leefomgeving en levensstijlfactoren op je gezondheid.” Met DNA testen kunnen we de genetica visueel in kaart brengen, zodat mensen leren hoe ze hun leefomgeving kunnen inrichten en op welke levensstijlfactoren ze beter letten.

Belang van preventie

“Mijn missie als apotheker is om mensen te helpen, gezonder te maken én ook te houden. Ik vind dat het huidige gezondheidssysteem faalt in dat laatste. Er wordt in België veel te weinig tijd én geld gestoken in preventie. Amper 1,6 % van het zorgbudget gaat naar preventie. Dat is écht veel te weinig. Als er veel meer op die preventie ingezet zou worden, kunnen bv. heel wat kankers vermeden worden. Het is aan ons als zorgverstrekker om de moed te hebben “mea culpa” te zeggen en het roer om te gooien. Vroeger wisten we niet beter, maar ondertussen is die kennis en technologie er wel. We hebben dus alles voorhanden om er iets aan te doen, maar dan moeten alle disciplines optimaal durven samenwerken. Pas als apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, oncologen… met elkaar praten, kunnen we het verschil maken.”

Screening en bewustwording van de maatschappij

“Dankzij de technologie die we vandaag hebben, kunnen we de gezondheid van onze patiënten veel beter in kaart brengen dan vroeger. Meten is weten en dat helpt absoluut om mensen te motiveren. Wat een moeilijk aspect is van levensstijl, is dat het heel moeilijk te onderbouwen is. En laat dat net zijn waar het overgrote deel van de gezondheidszorg op gebaseerd is, evidence based theoriëen. Levensstijl is zeer breed en multifactorieel. Acties die mijn gezondheid beteren, zijn niet per se voor jou ook de juiste acties. Iedereen leeft op een ander tempo en in een andere omgeving. Je kan en mag dat niet generaliseren. De grootste uitdaging is dus in mijn ogen om aanpassingen in je levensstijl net zoals geneesmiddelen als een oplossing te zien. En daar gaan gezondheidscentra in de toekomst een grote rol spelen.”

Toekomst van de gezondheidszorg

“Met yoboo zijn wij partner van de Health Arena: In4Care. Een van de doelstellingen van 2024 is om met alle actoren in de gezondheidszorg samen te zitten en out of the box na te denken over hoe de toekomst van de gezondheidszorg eruit kan zien. Voor mij zal die toekomst vormgegeven worden door zorgcommunity’s: plekken waar zorgverstrekkers en patiënten samenkomen om samen te werken aan een betere gezondheid. Als beroepsgroepen moeten we dringend over het muurtje durven kijken en iedereen omarmen. We kunnen ieders ideeën gebruiken om de uitdagingen van morgen aan te gaan en de massale chronische ziektes die op ons afkomen op te vangen. Dat kan je gewoonweg niet alleen. Ook overheden en verzekeraars spelen hier een belangrijke rol. Verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld hebben een erg goot bereik en dat kunnen ze positief inzetten door aan gezondheidspreventie te doen. Via hun communicatiekanalen kunnen ze hun klanten inspireren en motiveren naar een gezonde levensstijl. Want ook verzekeraars hebben alle baat bij preventie: klanten die gezonder blijven, hebben minder gezondheidskosten die de verzekeraar via bijvoorbeeld de hospitalisatieverzekering moet vergoeden. Een win-win dus.”

3 tips voor een gezonde levensstijl

1. Voeding

“Ga voor een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Vermijd bewerkte of kant-en-klare producten en een overmaat aan suikers.”

2. Activiteit

“Beweeg voldoende en focus daarbij op je spiermassa. Vergeet niet dat zitten het roken van deze generatie is. Regelmatig even rechtstaan tijdens het werken, is super belangrijk!”

3. Rust

“Bouw voldoende rustmomenten in je dagelijkse leven in. Het helpt je om stress tegen te gaan en bevordert een goede nachtrust.”

Wat met je levensstijl als je kanker hebt?

“Wanneer je zelf met kanker geconfronteerd wordt, is het extra belangrijk om de juiste bouwstenen in te nemen. Eten om te voeden en niet om te vullen, dat moet je echt onthouden. Veel mensen die ernstig ziek worden, gaan in hun voedingspatronen net meer suikers opnemen. Ze zien het als een beloning of ‘ik mag toch nog iets he’. Maar wat velen vergeten, is dat je zo je herstel tegenwerkt. Wat je écht nodig hebt als je behandeld wordt tegen kanker, zijn groenten, groenten en nog eens groenten. Die bevatten immers veel vitaminen, mineralen en spoorelementen die je herstelmechanismes ondersteunen. Ook voldoende actief zijn, buitenkomen en licht opnemen is super belangrijk. En last but not least: plan genoeg rustmomenten in om je herstel te bevorderen. Slaap blijft een uitstekend medicijn.”

Deel dit met uw vrienden