De groene kaart wordt wit

De groene verzekeringskaart, die we allemaal in onze auto moeten hebben om te bewijzen dat die verzekerd is in Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) wordt vanaf  1 juli 2020 vervangen door een verzekeringsbewijs in zwarte letters op een witte achtergrond. Die mag nu ook digitaal als PDF aan de verzekerde bezorgd worden.

 

Wordt in pdf vorm geleverd

We zullen dus niet langer elk jaar een papieren verzekeringsbewijs in de brievenbus krijgen, maar een exemplaar in PDF-vorm. Het blijft voor de verzekeraar wel mogelijk om aan wie niet over een mailadres beschikt of een papieren exemplaar verkiest een papieren verzekeringsbewijs af te leveren.

De witte achtergrond maakt het eenvoudiger om de kaart af te printen om in zijn voertuig te bewaren.

 

En heeft geen achterkant meer

Op de achterzijde zal  niet langer een lijst staan met de adressen van alle Nationale verzekeringsbureaus. Er zal op de voorkant worden verwezen naar www.cobx.org, waar die verschillende bureaus opgelijst staan. Een vereenvoudiging die het ook niet meer nodig maakt om recto-verso afdrukken te maken.

 

Verplicht af te drukken?

Het is niet verplicht om het verzekeringsbewijs af te drukken en in de auto te laten liggen, zolang de bestuurder door middel van het tonen van de PDF op zijn smartphone of andere elektronische drager kan aantonen dat het voertuig correct verzekerd is.

Het is wel aan te bevelen om toch een papieren exemplaar in de auto te leggen, al was het maar voor wanneer iemand anders de bestuurder is of voor wanneer je naar het buitenland gaat, waar mogelijk wel nog een papieren versie verplicht is.

 

Wat met de nog geldige groene kaarten?

De internationale verzekeringskaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 op groen papier zullen geldig blijven tot hun vervaldag. Hoe dan ook is het gelijktijdig bestaan van groene en witte verzekeringskaarten toegestaan tot 31 december 2021.

Dat betekent dat het gedurende 18 maanden mogelijk zal zijn dat een Belgische bestuurder een internationale verzekeringskaart voorlegt op groen papier, op wit papier, of elektronisch met vertoning van het document op witte achtergrond. Alle drie deze dragers zullen tot dan als even geldig worden beschouwd. Vanaf 1 januari 2022 mag de groene kaart door Belgische verzekeraars niet meer gebruikt worden.

Bron: autonieuws.be