Wat maakt een woning waardevoller?

Welke factoren maken een huis waardevol, los van de staat van het pand en het aantal vierkante meter? Onderzoeker Roel Helgers (KU Leuven) analyseerde 20 000 woningen die werden verkocht bij immobureau Era.


Een zwembad, bijvoorbeeld, zorgt voor een meerwaarde van 2,1 procent. Dubbele beglazing geeft meestal een meerprijs van 6 procent. Een haardvuur geeft gemiddeld 4,1 procent erbij. En als u een deel van de kelder hebt verbouwd tot een wijnkelder, kunt u volgens de gegevens van Helgers zo'n 8,5 procent meer vragen. Een tweede badkamer voegt 3,9 procent toe aan de waarde. Een langere oprit, laat ons zeggen een van 50 meter, maakt een woning 10 procent meer waard.
Ook de keuze van nutsvoorzieningen speelt een rol. Centrale verwarming betekent een forse meerwaarde van meer dan 7 procent. Verwarming op gas in plaats van elektriciteit is 3,1 procent meer waard. Een geïnstalleerd alarm geeft een meerwaarde van bijna 5 procent.

Er zijn ook elementen die u niet zelf kunt toevoegen met een eenvoudige verbouwing. Avondzon op de ramen is daar één van: als het perceel waarop uw woning is gebouwd west tot zuid-west georiënteerd is, kunt u 2,2 procent meer vragen. Woont u aan een 'dreef', dan is uw woning gemiddeld 6,2 procent meer waard dan wanneer u aan een 'straat' woont. En een 'steenweg' is nog minder waard.
Een huis in de buurt van de start- of landingsbaan van een luchthaven heeft 35 procent minder in waarde dan een soortgelijk pand in een minder lawaaierige omgeving. De nabijheid van een shoppingcenter geeft dan weer een meerwaarde van 6,1 procent.

En zelfs gewoon het bezitten van een vierkant perceel geeft bijna 3 procent bij op de prijs ten opzichte van een perceel met dezelfde oppervlakte, maar een rechthoekige vorm. De redenering, denkt Helgers, is dat er bij zo'n vierkant perceel meer bruikbare tuin is.